Derfor er søvn vigtig for din sundhed

Søvn

Mange gange kan vi blive helt frustreret over at der ikke er flere timer i døgnet, fordi der er mange ting vi gerne vil blive færdig med, inden vi lægger os til at sove. I dag kan man også få en dårlig vane med at sidde foran en skærm til langt ud på natten, uden at vi lægger mærke til det. Det kan gøre at vi nogle gange forsømmer den vigtige søvn. For det kan få konsekvenser for din sundhed, hvis du ikke får nok søvn.

Din dag skal bearbejdes

Din hjerne sover aldrig. I løbet af dagen kommer der mange indtryk udefra som skal bearbejdes. Din hjerne arbejder på højtryk, når du sover. Den lagrer dine indtryk i din hukommelse og bearbejder de ting, du har lært i løbet af dagen. Den sender konstant signaler rundt i din krop, så du er klar til en ny dag.

Samtidig genopbygger din krop også væv og træner musklerne lidt, når du sover. Når du er vågen og træner har kroppen travlt med at arbejde og nedbryde væv, fordi musklerne og organerne arbejder. De får først lov til at slappe af og genopbygge sig selv, når du sover. Så hvis din søvn bliver forstyrret eller er for kort i længere tid, så når din hjerne ikke at bearbejde og din krop når ikke at genopbygge sig selv.

Immunforsvaret skal styrkes

Med en god nats søvn bliver dit immunforsvar styrket. Din krop har brug for søvn så den kan danne stoffer, som beskytter din krop mod sygdom. Hvis du ikke får nok søvn bliver din krop mere sløv og dårligere til at danne de stoffer, som styrker dit immunforsvar. Det bliver også svære for din krop at blive rask når du først er blevet syg og ikke får søvn nok. Din krop fokuserer mere på den manglende søvn end den gør på selve sygdommen. Så hvis du har en tendens til at blive hurtigt syg, så kan det måske hjælpe at give dig selv lidt flere timers søvn.

Din psyke skal vedligeholdes

Du kender måske de morgener, hvor vækkeuret ringer lidt for tidligt og man kan mærke at humøret er ret lavt. Din krop kan holde til dårlige morgener engang imellem, men hvis det bliver hverdag og humøret forbliver dårligt, kan det blive skadeligt for din psyke. Man kan endda forbinde dårlig søvn med stress, fordi det stresser din krop og dit humør, hvis du ikke får søvn nok.

Kig på gode boxmadrasser

Det bedste du kan gøre for dig selv, er at købe dig nogle gode boxmadrasser så du ligger godt igennem hele natten, så din søvn ikke bliver forstyrret af at du ligger dårligt. Det skal være sådan at du glæder dig til at komme hjem og ligge i på dine gode boxmadrasser.

Der er også andre ting, du kan gøre for at få en god nats søvn. Træning i løbet af dagen kan hjælpe med at gøre din krop dejlig mat til om aftenen. Et dejligt varmt bad inden sengetid kan også hjælpe dig med at blive dejligt afslappet.