Din ryg er ikke skabt til at sidde ned

Der er rigtig mange af os danskere, der sidder alt for meget ned i hverdagen. Hvis man arbejder på kontor eller på anden måde med en computer, er det ikke usædvanligt, at man sidder ned i 7-8 timer om dagen – og det er bare på arbejdet. Der er naturligvis nogle der er aktive, når de kommer hjem. Der er dog også mange, der fortsætter til siddende stilling efter gøremål som at handle og lave mad er lavet. Man kan med andre ord hurtigt komme til at tilbringe stort set alle ens vågne timer med at sidde ned.

Det er ikke godt for konditionen og helbreddet, hvilket siger sig selv. Det er dog langt fra alle, der rent faktisk tænker over, hvor skadeligt det kan være. For det første forbrænder man meget gå kalorier ved at sidde ned og for det andet sætter det et meget stort pres på ens ryg. Rygsøjlen er skabt til at blive bevæget og være strukket ud – den er IKKE designet til at sidde i en stol og falde sammen.

Det bedste man kan gøre for sin ryg, er derfor også at man sørger for at komme op og stå mange gang i løbet af dagen, så man ikke sidder helt inaktiv og lader sig falde sammen. De fleste kontorer har efterhånden hæve sænkeborde som disse, det er dog langt fra alle steder, at de kommer til deres ret. Et hæve sænkebord er eksempelvis ikke meget bevendt, hvis det aldrig bliver hævet.

Hvis man alligevel ender med at sidde ned det meste af dagen, er det helt essentielt at man tænker på sin kropsholdning. Man bør sidder rankt med ryggen så strakt ud som muligt. Har man en ergonomisk stol, hjælper denne med dette. Det er dog lidt samme historie som med hæve sænkeborde. En ergonomisk stol kræver eksempelvis ofte, at den bliver indstillet korrekt, for at have den ønskede effekt.

Der findes mange værktøjer i ens dagligdag til at sikre den sund ryg, men man skal huske at bruge dem. Det bedste virkemiddel er dog stadig ganske enkelt: Bevægelse – bevæg din krop, bevæg din ryg, det er det den er skabt til.