Dine tænder er din sundhed – Ikke alle tændlæger har vilde priser

Halvdelen af danskerne ved ikke at sunde tænder kan have betydning for resten af kroppen, og at tænder og mund kan være afgørende for, hvordan kroniske sygdomme udvikler sig. Læs med hvis du vil vide hvilke konsekvenser det kan have, hvis man ikke passer på sine tænder. Der kan være utrolig stor prisforskel hos de forskellige tandklinikker og det kan godt betale sig at lave sin research på priser hos tandlægen, inden booking af tandbehandling.

Danskernes tænder og sundhed

Mens de fleste ved, at jævnlige besøg hos tandlægen er afgørende for at holde tænderne hvide og fri for huller, er langt færre klar over, at sunde tænder også er vigtige for bl.a. at undgå forværring af kroniske livsstilssygdomme som diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Op mod halvdelen af danskerne, kender ikke til den direkte sammenhæng mellem sunde tænder og et godt helbred. Betændelse i tænder og mund kan påvirke resten af kroppen og menes at kunne forværre betændelsessygdomme andre steder i kroppen. Betændelse i munden udgør en særlig risiko for mennesker, der har nedsat modstandskraft. Almindelige bakterier i mundhulen kan blive farlige for mennesker med parodontitis, fordi baktierene føres med blodet rundt i kroppen.

Gennemsku’ den store prisforskel

Et besøg ved tandlægen er uundgåeligt i det lange løb, men måske frygter man som kunde også de medfølgende lommesmerter, som kan følge med. Der ses et kæmpe sving i priserne på de frie ydelser, som diverse tandklinikker tilbyder landet over. Det står nemlig tandlægerne frit for, hvad prisen skal være på andre ydelser end de mest almindelige. Nogen tandlæger tilbyder at lave en krone til 3.500 kroner, mens andre tager 7.000 kroner, for den samme ydelser. Tandlægepriser kan svinge meget. Der kan selvfølgelig være meget forskel på materiale, resultat og ting som service, hvilket også er vigtigt at tage højde for. Se et eksempel på priser her, som er til at betale, men hvor man samtidig er sikret en høj kvalitet.

Når man søger efter billige tandlæger, ved man ofte på forhånd, at der godt kan løbe op i mange penge. Derfor er det her meget forskelligt hvad krav den enkelte dansker ligger størst vægt på i processen. Lige så snart man har indset, at man skal til tandlægen så gør det ikke noget at være nysgerrig på de forskellige udbyders tilbud. Nogen holder sig bare til den ene tandlæge man har været tilknyttet til igennem længere tid, men hvorfor ikke undersøge mulighederne for billigere og bedre service andre steder i landet. Et tandlægebesøg er heller ikke noget den gennemsnitlige dansker tager til ofte, så vigtigheden af at klinikken ligger lige om hjørnet er ikke i samme grad, som ved så meget lignende.

Få tilskud ved tandbehandlinger

Der er heldigvis mange tilskud at hente til diverse tandbehandlinger, alt afhængig af ens situation. At høre en pris på et tandlægebesøg, kan godt give lommesmerter, bare at høre om det. Men det er vigtigt at det ikke holder en fra behandlingen, for man skal sætte sin sundhed i første række. Det er også derfor man har valgt at give mulighed for at søge om forskellige tilskud.

Som dansk statsborger med bopæl i Danmark er du enten tilmeldt sikringsgruppe 1 eller sikringsgruppe 2. Hvis man er tilmeldt sikringsgruppe 1, er prisen fast for en række behandlinger hos tandlægen. Disse priser er fastsat ud fra bekendtgørelsen om tandbehandling. Behandlinger uden fast pris skal fremgå af en synlig prisliste i venteværelset hos din tandlæge. Hvis din tandlæge forventer, at den samlede betaling for behandling overstiger 2.500 kr., når tilskuddet fra sygesikring er trukket fra, skal din tandlæge tilbyde dig et skriftligt prisoverslag. Hvis du er del af sikringsgruppe 2, er der ikke faste priser, men frie priser. De frie priser fastsætter den enkelte klinik, og du skal som patient kunne se tandlægens prisliste i venteværelset. Hvis behandlingen overstiger 2.500 kr., har du som i sikringsgruppe 1 krav på et skriftligt prisoverslag.