Grillsyge – Sådan undgår du at blive syg af sommerens grillmad

Få huskeregler gør grillstegning til en sund fornøjelse. Læs her og få tips til, hvordan du undgår at blive syg af at grille.

Når grillen flytter ud af skuret og ind på terrassen, følger en del dårlige køkkenvaner desværre også med. Det gør grillfesten til en dårlig oplevelse med maveonde til følge for et stort antal danskere hvert år. Fødevarestyrelsen har lavet en række gode råd om grillmad og sundhed – følg dem og nyd at tilberede maden ude, uden at skulle døje med mavebesvær dagen efter.

Hold råt og færdigstegt kød adskilt
Brug altid to grilltænger og to tallerkner, så den færdige mad ikke kommer i kontakt med safterne fra det rå kød.

Gennemsteg kødet
Især hakket kød, fjerkræ og mekanisk modnet kød skal være helt gennemstegt, for at komme de bakterier til livs, der stortrives i disse kødtyper. På hele kødstykker – som bøffer eller stege – sidder bakterierne normalt kun på oversiden, hvorfor gennemstegning ikke er nødvendigt.

Undgå tjæreholdig røg
Fedt fra kød eller marinade må ikke dryppe ned på det glødende kul, da det vil danne tjæreholdig røg, som øger risikoen for at udvikle kræft. Man kan undgå, at det drypper fra kødet ved at lægge folie under kødet eller bruge en grillmarinade uden olie.

Undgå branket kød
Hvis kødet bliver branket, bør man skære de brankede skorper af. Brankede skorper indeholder stoffer, der øger risikoen for at udvikle kræft.