Så sundt er det at stå op på arbejdet

Vi har i mange år bevæget os mere og mere mod stillesiddende arbejde, og i dag sidder en dansker i gennemsnit ned i 10 timer hver dag. Selvom hårdt fysisk arbejde kan slide kroppen op, er stillesiddende arbejde også farligt, og det er en bekymrende udvikling, at vi sidder så meget ned.

Stillesiddende arbejde tærer på din krop

Hvis du sidder ned i otte timer på dit arbejde, har du faktisk allerede næsten nået grænsen for, hvad din krop har godt af. Hvis du sidder i cirka 10 timer om dagen i alt, har du nemlig større risiko for både diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Du kan også hurtigt komme til at sidde i en uhensigtsmæssig stilling, hvor du krummer ryggen. Det er både dårligt for ryggen og din vejrtrækning, og med for lidt ilt fungerer din hjerne dårligere. Derfor er der ikke andet end gode grunde til at stå op på arbejdet – og du forbrænder tilmed væsentligt mere, end ved at sidde ned. Hvis du står op tre timer i løbet af en arbejdsdag, kan du forbrænde op til 3,6 ekstra kg fedt om året uden at gøre andet.

Hvad kan du gøre?

Den mest simple måde, du kan få mere aktivitet ind i din arbejdsdag på, er ved at arbejde ved et hæve-sænkebord. Det kan indstilles efter lige præcis dine behov, og du kan selv bestemme, hvornår og hvor længe, du vil stå op.

Undersøgelser viser, at du får den største sundhedseffekt, hvis du står op ofte, så del hellere dagen op i halve timer, som er skiftevis stående og siddende i stedet for at sidde i 4 timer og derefter stå i 4. Du kan også skifte nogle af stå-perioderne ud med et stående møde, en tur til kaffemaskinen eller bare en lille gåtur rundt i afdelingen. Ofte skal der mindre til, end man lige regner med, men det giver en rigtig stor sundhedseffekt i sidste ende.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*