Tips til at få mere ud af din styrketræning

Har man styrketrænet meget, kan man blive bedre til for eksempel at være stærk i sportsgrene med nærkampe og nærkontakt, da man ganske enkelt forbedrer sin muskelstyrke.

Hvad er styrketræning så egentlig?

Styrketræning vil sige at belaste forskellige muskler sådan, at man gradvist bliver i stand til at forøge belastningen. Herved vil ens styrke fremmes og ens muskelmasse forøges. Man tager typisk 3 serier per øvelse à 8 gentagelser (eller færre det kan varieres). Det vil sige 3×8 gentagelser. Man vælger naturligvis selv hvilke muskelgrupper, man ønsker at forbedre. Styrketræner man cirka 2-3 gange om ugen, vil man hurtigt se resultat.

Squat – øvelsernes konge

Der er dog enkelte øvelser, der er meget kendte og populære, fordi de træner store muskelgrupper. Squat bliver med rette af nogle kaldt Øvelsernes konge, da den hovedsageligt belaster de store lårmuskler kaldet knæekstensorer eller på latin quadriceps. Man udfører den ved at have en lang vægtstang (med et x antal skiver på) på et stativ. Mens man fører den over på nederste del af nakken, holder man godt fast i vægtstangen i skulderhøjde med begge hænder. Herefter bøjer man ned i knæene og hofterne således, at man stiller sig på hug. Derefter rejser man sig op igen. Denne øvelse træner udover knæekstensorerne også hofteledene. Squatøvelsen er brugbar i forhold til mange idrætsgrene, da den udføres i et væsentligt bevægelsesmønster.

Bænkpres træner overkroppen

En anden populær øvelse er bænkpres, da den træner store muskler i overkroppen. Det er hovedsageligt skulderfleksorerne på latin pectoralis major og albueekstensorerne på latin triceps brachii, som bruges. Det vil sige brystmusklerne og musklerne siddende bag på armen. Vægtstangen placeres igen på et stativ, og her ligger man på en bænk under vægtstangen. Med et godt greb om stangen løftes den i strakte arme ned indtil det midterste af vægtstangen lige akkurat når ned til overkroppen – derefter løftes den op igen.

Træn alsidigt

Der findes også andre gode øvelser, men jeg synes det er vigtigt, at man træner alsidigt, sådan så man træner både de største muskler i overkroppen og i underkroppen.

Spis igennem!

En vigtig ting, man skal huske i forbindelse med styrketræning, er, at man skal spise en masse mad der er rig på kulhydrater og proteiner, da disse er med til at føde muskeldepoterne op. De skal have næring for at kunne blive stærkere. Spiser man varieret mad 4-6 gange om dagen er det optimalt, så kroppen kan nå at fordøje maden. Gør man dette, får man det optimale ud af sin træning.

Styrketræning er sundt!

En grund og motivation til at styrketræne er, at det er gavnligt i mange henseender. Ifølge flere undersøgelser har det vist sig at være sundt, idet det er med til at forebygge skader i leddene. Det er desuden med til at øge energiomsætningen, og det har en positiv effekt på proteinbalancen. Så efter min mening kan styrketræning klart anbefales!

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*